Τα τρία πιο δημοφιλή υλικά γαντιών μιας χρήσης στην αγορά σήμερα είναι νιτρίλιο, βινύλιο και λάτεξ.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ των υλικών ώστε να μπορείτε να σχηματίσετε μια τεκμηριωμένη άποψη για το ποιος τύπος είναι πιο κατάλληλος για εσάς.

Γάντια νιτριλίου 

Το νιτρίλιο είναι ένα ανθεκτικό, συνθετικό καουτσούκ και αναπτύχθηκε λόγω των ζητημάτων που περιβάλλουν τις κοινές αλλεργίες στα γάντια λατέξ 

Το νιτρίλο έχει εξαιρετική χημική αντοχή σε σύγκριση με το λατέξ. Αυτό είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός γαντιού νιτριλίου και είναι σημαντικό όταν ο χρήστης έρχεται σε επαφή με επικίνδυνες ουσίες. 

Είναι ο πιο δημοφιλής τύπος γαντιού που χρησιμοποιείται σήμερα, ο οποίος αποδίδεται κυρίως στην ευελιξία τους (μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε βιομηχανία), πολύ χαμηλά ποσοστά αλλεργίας και τιμή. 

Παραδοσιακά, τα γάντια νιτριλίου ήταν πολύ πιο ακριβά από το λατέξ, αλλά με την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητά τους, έχουμε δει τις τιμές να πέφτουν τα τελευταία χρόνια σε σημείο που να είναι στο ίδιο επίπεδο, αν όχι χαμηλότερες τιμές από τα γάντια λατέξ.

Η κύρια εφαρμογή τους είναι σε νοσοκομεία και βιομηχανίες τροφίμων.


Γάντια βινυλίου

Τα γάντια βινυλίου είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωριούχο (PVC) το οποίο είναι θερμοπλαστικό πολυμερές. Είναι επίσης ένα δημοφιλές γάντι, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο σε ορισμένα περιβάλλοντα. Τα γάντια βινυλίου είναι χωρίς λάτεξ και είναι συχνά η φθηνότερη επιλογή.

Τα γάντια βινυλίου έχουν γενικά χαλαρή εφαρμογή και λιγότερο ελαστική από ένα γάντι νιτριλίου ή λατέξ με αποτέλεσμα να είναι ένα γάντι που δεν ταιριάζει πολύ καλά και είναι άβολο να φορεθεί. Ως εκ τούτου, θα διαπιστώσετε γενικά ότι οι χρήστες τα φορούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα 

Επίσης, έχουν χαμηλή αντοχή σε πολλές χημικές ουσίες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κανένα περιβάλλον όπου γίνεται χειρισμός επικίνδυνων ουσιών. 

Η κύρια εφαρμογή τους είναι σε ιατρικές, διατροφικές και βιομηχανικές τοποθεσίες.

Γάντια λατέξ

Τα γάντια λατέξ είναι το πιο παραδοσιακό γάντι τα οποία  είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ.

Είναι εξαιρετικά ευέλικτα, προσφέρουν καλύτερη εφαρμογή, υψηλή αίσθηση αφής και καλή προστασία από παθογόνα, έχουν ικανότητα αντοχής στο σχίσιμο και διατίθενται με πούδρα και χωρίς πούδρα.

Η πούδρα στην επιφάνεια των γαντιών διευκολύνει να γίνει ευκολότερα και γρηγορότερα η τοποθέτηση και την αφαίρεση τους. Ωστόσο, η πούδρα είναι γνωστό ότι προκαλεί ερεθισμό του δέρματος σε μερικά άτομα λόγω αλλεργίας. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ασφαλέστερο να προτιμηθούν γάντια χωρίς πούδρα.

Επίσης, τα γάντια από λάτεξ δεν προσφέρουν πραγματική προστασία από διαλύτες. 

Η κυρία εφαρμογή τους είναι σε Ιατρικές βιομηχανίες όπως η οδοντιατρική, τα νοσοκομεία και η ομορφιά.