Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι πάντα εύκολη!  Ας δούμε όμως, τι είναι το βαμβάκι και τι ο πολυεστέρας; Ποιες είναι  οι διαφορές τους; Ποιο είναι καλύτερο; Ας δούμε αναλυτικά! 

Το βαμβάκι και ο πολυεστέρας είναι δύο τύποι υφασμάτων που χρησιμοποιούνται συχνά στην κλωστοϋφαντουργία. Η βασική διαφορά μεταξύ του βαμβακιού και του πολυεστέρα είναι ότι το βαμβάκι είναι ένα φυσικό προϊόν, ενώ ο πολυεστέρας είναι ένα τεχνητό προϊόν.

Tι είναι το βαμβάκι;


Το βαμβάκι είναι το δημοφιλέστερο ύφασμα που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα φυσικό ύφασμα κατασκευασμένο από τις ίνες του φυτού βαμβακιού. Το βαμβάκι, καθώς είναι μια φυσική ίνα, επιτρέπει στο ύφασμα να αναπνέει, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφά και απελευθερώνει εφίδρωση γρήγορα. Έτσι, τα βαμβακερά ρούχα παραμένουν φρέσκα όλη την ημέρα. Το βαμβάκι δεν προκαλεί ερεθισμό και ακόμη και τα άτομα με πολύ ευαίσθητα μπορούν να φορούν βαμβάκι. Είναι συνετό να κάνουμε τα βρέφη και τα παιδιά να φορούν βαμβάκι στο μέτρο του δυνατού, καθώς τα δέρματα τους είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες. Το βαμβακερό ύφασμα αισθάνεται πολύ ελαφρύ και μαλακό στο δέρμα. Το βαμβάκι χρησιμοποιείται κυρίως για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Ωστόσο, το βαμβάκι μειονεκτεί όταν πρόκειται για ανθεκτικότητα. Έχει την τάση να σβήνει πιο γρήγορα και τα χρώματα που δίνουν στο ύφασμα δεν διαρκούν πολύ.

Tι είναι ο πολυεστέρας;

Ο πολυεστέρας είναι ένα τεχνητό ύφασμα. Είναι σχεδόν άφθαρτος και ποτέ δεν ξεθωριάζει. Τα υφάσματα πολυεστέρα κρατούν τον ιδρώτα δίπλα στο σώμα, επιτρέποντάς του να απελευθερωθεί από το ύφασμα. Αυτό σημαίνει ότι το ύφασμα δεν αναπνέει και αρχίζετε να αισθάνεστε δύσοσμα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, το ύφασμα από πολυεστέρα είναι ομαλότερο από το βαμβάκι. Τα υφάσματα πολυεστέρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό, καθώς δεν είναι φυσικό προϊόν. Έτσι είναι συνετό να κάνουμε τα βρέφη και τα παιδιά να φορούν βαμβάκι όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού τα δέρματα τους είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες. Ο πολυεστέρας είναι επίσης φθηνότερος από το βαμβάκι, αν και τιμές των πολυεστερικών και βαμβακερών υφασμάτων ποικίλλουν.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο ανάμεσα στα δύο αυτά υφάσματα! Το μόνο σίγουρο είναι πως το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης, καλό είναι να επιλέγουμε βαμβακερά υφάσματα. Όταν ο καιρός είναι πιο κρύος, ένα πολυεστερικό ύφασμα θα μας κρατήσει πιο ζεστούς!